Toyota in waterstofproject voor aandrijving heftrucks!
Samen met enkele technologiebedrijven en de Japanse overheid maakt Toyota deel uit van een projectteam dat met behulp van windenergie waterstof produceert als brandstof voor heftrucks.
De bouw van de installaties is gereed, het echte werk kan nu beginnen.
Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Op aarde komt het voor in een onuitputtelijke bron: water! Met speciale installaties kun je het waterstof daaruit winnen. Over de havens van Yokohama waait gewoonlijk een stevige bries, die liefdevol ‘Hama Winds’ wordt genoemd. Het bleek de ideale locatie om een reusachtige (want maar liefst 78 meter hoge) windmolen te plaatsen, bijgenaamd ‘Hama Wing’. De opbrengst van de molen is 2,2 gigawatt per jaar, voldoende om 500 huizen mee van stroom te voorzien. Al deze energie wordt echter aangewend om lokaal waterstof te produceren.
Prius
Op het terrein van de waterstofcentrale staat een aantal witte gebouwen, die vol zitten met accu’s waarin de energie van de windmolen wordt opgeslagen. Het zijn bijzondere accu’s, omdat ze van oude Toyota Priussen afkomstig zijn. Ze waren niet krachtig genoeg meer om de auto aan te drijven, maar functioneren hier juist uitstekend. In totaal worden er 180 exemplaren gebruikt. Verderop staat het Water Elektrolyse Systeem. Hier wordt, met gebruikmaking van de elektriciteit van de Hama Wing, water gesplitst in waterstof en zuurstof. Via een netwerk van buizen wordt het gewonnen waterstof getransporteerd naar circa tien meter hoge, cilindervormige opslagtanks.
Brandstofcel
Het laatste proces is compressie van het waterstof, waarna dit als brandstof kan worden vervoerd. Net als benzine en diesel bij een raffinaderij wordt het in tankwagens gevoerd, die het vervolgens transporteren naar de plek waar de heftrucks rijden. Per keer kan zo’n tankwagen de brandstof voor zes heftrucks meenemen. De truck geldt dan als een mobiel tankstation voor deze met een brandstofcel uitgeruste heftrucks. Wel zo praktisch. In dit mooie, overzichtelijke Japanse voorbeeld zien we hoe water en windenergie samen een volstrekt duurzame aandrijving van voertuigen opleveren.
Een prachtige toepassing.
.