Wanneer je als bedrijf iets tastbaars voor het milieu wilt doen, is er meer nodig dan extreem zuinige auto's bouwen. Daarom ondersteunt Toyota het wereldwijde onderzoek naar uitstervende plantensoorten. Dat komt onder meer tot uiting in de prachtige Royal Botanic Gardens in Engeland.
Toyota ondersteunt sinds kort het werk van de Plant Assessment Unit ('planten beoordelingseenheid', afgekort: PAU) in de Britse plaats Kew. Dit PAU is een nieuw onderdeel van de Royal Botanic Gardens, de koninklijke botanische tuinen, en richt zich op het versneld in kaart brengen van plantensoorten die met uitsterven worden bedreigd. Het werkterrein is niet alleen de overkant van de Noordzee, maar de hele wereld.
Informatiebron
De medewerkers proberen te achterhalen door wie of wat de kwetsbare plantensoorten worden bedreigd. Zo zoeken zij uit of de soorten ten prooi vallen aan bijvoorbeeld virussen die de kop opsteken, klimaatverandering of het verlies van de natuurlijke habitat. Door hierover informatie in te winnen en te delen, is de eenheid een belangrijke informatiebron voor de partijen die zich inspannen om de plantensoorten voor verdwijning te behoeden.
28.000 soorten
Het werk van PAU wordt gesponsord door Toyota, en wel als uitvloeisel van de overeenkomst die Toyota Motor Corporation (het hoofdkantoor in Japan) voor een periode van vijf jaar heeft gesloten met de International Union for Conservation of Nature. Dit IUCN heeft een 'rode lijst' van bedreigde soorten opgesteld en die telt maar liefst 28.000 namen lang. En denk niet dat het zomaar om wat planten gaat, want het betreft hier onder meer talloze (bronnen voor) voedingsmiddelen voor mensen.
Harmonie met natuur
Het partnerschap met de IUCN is een voornaam onderdeel van de Toyota Environmental Challenge 2050. Dit is een langetermijnprogramma waarin Toyota doelen omschrijft die de impact van hun wereldwijde producten en activiteiten op het milieu significant moet verminderen. Het ultieme streven is naar een maatschappij die in volstrekte harmonie leeft met de natuur.